25.3 – Sykkeitä ja sykkeitä

Kaupallinen yhteistyö Arctic Warriorsin kanssa alennuskoodi pajutarha

Treenipäiväkirja

Maksimisyke

Tutkiskelin eilen ajan kuluksi, lisätietoa maksimisykkeistä. Olen ihmetellyt usein, miksi urheilukelloni on asettanut oletuksena maksimisykkeen olevan 159 ja kun katson treenaamisiani, niin esimerkiksi syksyisillä kovimmilla kävelylenkeillä, ranteesta mitattu syke on ollut kerran jopa 180, mutta yleensä enimmillään jossain 174 paikkeilla. Rannemittaushan ei ole aivan tarkka, mutta pitäisi sen olla kuitenkin sinnepäin.

Löysin tiedon, että oletussyke on laskettu normaalin kaavan mukaan 220 – ikä, joka siis minun kohdallani tekee 159. Syke on kuitenkin yksilöllinen, ja laskennallinen syke voi poiketa jopa 20 lyöntiä oikeasta sykkeestä.

Päivitin siis kelloni maksimisykkeen lukuun 175, on se ainakin lähempänä oikeaa lukemaa. Jatkossa siis sykkeet näissä treeneissä ovat sitten enimmäkseen alueilla 2 kevyt (kutsutaan myös rasvanpolttosykkeeksi) ja 3 keskiraskas (hapenottokykyä parantava).

Leposyke

Mittasin myös leposykkeeni verenpainemittarilla. Se oli 61, joka on ikäiselleni naiselle hieman keskimääräistä alemmalla tasolla ( 60 – 79-vuotiailla keskimäärin 64-78). Mitä matalampi syke, sitä tehokkaampi on sydämen toiminta. Minun sykkeeni alhaisuus ei riipu kovasta kunnosta vaan suuresta sydämestä. Sydäntäni joskus tutkittaessa todettiin, että minulla on ns. urheilijan sydän (suurikokoinen), vaikka en koskaan ole mitenkään erityisesti urheillutkaan. Siitä syystä ilmeisesti hapenottokykyni on melko hurja.

Vierumäen urheiluopiston kuntomittaus vuodelta 1998

Ortostaattinen syke

Löysin myös sellaisen sykelajin, kuin ortostaattinen syke. En ollut ennen kuullutkaan.

”Ortostaattisella sykkeellä tarkoitetaan sellaista yksinkertaista testiä, jonka jokainen voi tehdä kotonaan. Eli ensin mitataan oma syke maaten tai viiden minuutin levon jälkeen. Sen jälkeen noustaan seisomaan sängyn viereen ja noin minuutin seisomisen jälkeen mitataan syke uudestaan.

Ortostaattinen syke tulee siitä, että vähennetään maaten mitattu syke seisten mitatusta sykkeestä. Ero on normaalisti noin kaksikymmentä tai vähän alle.

Jos se on enemmän kuin 20, se viittaisi autonomisen hermoston ylivirittyneisyyteen. Tällaisella ylikuormituspotilaalla tai jos on esimerkiksi tulehdus päällä, alkava flunssa voi nostaa ortosaattista sykettä. Se voi olla ensimmäinen merkki, että on tulossa kipeäksi.”

5 kysymystä: Mitä hyötyä on sykkeen mittaamisesta? Hyvä liikunta vastaa 60–80 prosenttia maksimisykkeestä (yle.fi)

Mittasin omani ja se oli 16. Pitää muistaa aika-ajoin mittailla tuotakin.

Treeni

Treenin tein tänään jo ennen lounasta, jaksaminen ja fiilis hyvä, motivaatio erinomainen. Treeni ei ollut raskaimmasta päästä; askelkyykkyjä, vipunostoja, ojentajia ja sivuttaiskävelyä, jossa käytin vahvempaa vastuskuminauhaa. Ainoastaan ojentajatoistoissa oli haastetta (melkein liikaakin).

lukemat sykealueiden päivityksen jälkeen

Viikonloppua viettämään ja ensi viikkoa kohti.

PS. käsi ei ollut ollenkaan kipeä, vaikka keskiviikkona vähän kiukuttelikin.

Mitä mieltä?