Opiskelijaelämää
Elämä on taidetta. Opiskelut ovat nyt täydessä vauhdissa. Ensimmäiset kurssit – johdatus taiteelliseen ajatteluun ja havaintopiirustus – ovat jo loppusuoralla. Keskiviikkoiltaisin on jatkettu opiskelua taiteen teorioista, estetiikkasta ja sitä mitä taide oikeastaan on. Kokemuksia ja havaintoja, mutta kenen? Tekijän vai katsojan – vai molempien? Entä estetiikka? Onko teoksen oltava kaunis, jotta se on taidetta? Mitä on kauneus? Kuka ja missä se määritellään?
Keskiviikkoillat on toteutettu pääsääntöisesti etäopiskeluna. Sen lisäksi johdatus-kurssin työskentelyyn kuuluu työpäiväkirjan pitäminen. Työpäiväkirjaan kirjataan ylös kurssin asioita, oppeja, mietteitä, harjoitustöitä ja niiden luonnoksia. Työpäiväkirjaa pidetään myös muiden kurssien ajan, ja lopulta niiden muistiinpanojen perusteella tehdään portfolio, jossa tuodaan esille koulutuksen ajan oppimista ja kehittymistä taiteen saralla.
Työpäiväkirjan pitäminen on ollut haasteellista. Kun aikaisemmat opiskelukokemukset ovat painottuneet muistiinpanojen tekemiseen, on omien huomioiden ja ajatusten kirjaaminen vaikeaa. Keskittymällä pitää keskittyä, että ei sortuisi kirjottelemaan pelkästään luentomuistiinpanoja. Käsialakin on niin huonoa, että ei siitä itsekään saa enää seuraavana päivänä selvää, joten lopputulos, joka kurssin päätteeksi arvioidaan ja kritisoidaan, ei omasta mielestäkään ole millään tavalla tyydyttävän kaunis. Eikä sen tietty kaunis pidä ollakaan, se saa olla luonnosmainen, mutta itse vaatisin itseltäni enemmän. Olen yrittänyt jo kaksi kertaa tehdä sitä sähköisenä versiona ja kaksi ihan muistikirjaversiotakin on ollut jo työn alla. 15.11 on palautuspäivä, joten kai se muotokin pitää pikkuhiljaa ratkaista.
Toinen menossa oleva kurssi on Havaintopiirustus. Ja niille, jotka eivät tiedä, nii se on juuri sitä. Havainnoidaan ympäröivää todellisuutta ja piirretään. Ensimmäisellä kerralla annettuja itsenäisiä tehtäviä olen vähitellen tehnyt. Päivittäin tehtävät havaintopiirustukset on helpommin sanottu kuin tehty. Minun päässäni sille on muotoutunut kaksi, tai oikeastaan kolme, hidastetta. Ensinnäkin – runsaudenpula – ympärillä on kaikkea, mitä voisi piirtää siis mitä ihmettä oikein piirtäisin? Toisaalta – mikä tuosta kaikesta on tänään, huomenna tai kolmen viikon kuluttua piirtämisen arvoista. Näen pallon, miksi piirtäisin sen, näen kirjan, voisin piirtää, mutta olen piirtänyt jo viime viikolla yhden. Jo se kolmas, mutta ei vähäisin, en ole koskaan osannut piirtää. Nuo siis ovat esteitä vain omassa päässäni. Huvittavinta on, että voisin vaikka piirtää sen saman pallon joka päivä ( tylsää se kyllä olisi, kolme kuukautta päivittäin sama pallo).
Havaintopiirustuksen lähiopetuksessa perjantai-iltaisin on piirretty tähän mennessä lyijykynällä ja hiilellä erilaisia viiva- ja valööripiirustuksia, asetelamaa ja perspektiivejä. Jokaisella kerralla on joutunut haastamaan itseään ihan tosissaan. Yhtenä päivänä kävimme kaupungin talvipuutarhassa piirtämässä näkymiä ja yksityiskohtia rakennuksista ja kasveista.
Maanantaina alkoi uusi kurssi, Portfolio, johon kuuluu aloituksen lisäksi kolme opintojenohjausta ja loppukritiikki joulukuussa 2024. Portfoliossa kuvataan koulutuksen aikana tapahtunutta kehitystä ja koulutksen aikaisia töitä. Seuraava tapaaminen tällä kurssilla on helmikuussa. Epäilen että olen kohtaamassa ensi vuonna paljon epävarmuutta.
Taiteilijaelämää
Elämä on taidetta. Olin Kalasataman Vapaakaupungin Olohuone galleriassa 2.11. Helsingin taideyhdistyksen ryhmänäyttelyn avajaisissa. Näyttelyn teema on ”Värikäs marraskuu” ja väri-ilottelusta siellä sai todella nauttia. Vuoden harmain kuukausi tuntui siellä paljon siedettävämmältä ja kauniit, värikkäät teokset piristivät mieltä. Näyttelyssä on asettanut töitään esille (ja myyntiin) 50 eri taiteilijaa, joten ihasteltavaa löytyy monille erilaisille mieltymyksille. Minultakin siellä esillä yksi taulu. Näyttelyn purku tapahtuu 27.11. klo 16.00, joten käykää piristämässä marraskuutanne ennen sitä.
Mikäli olet kiinnostunut ostamaan jonkun teoksista, ota yhteys henkilökuntaan tai laita viestiä info@vapaakaupunki.fi
Taidenäyttelyt | Kalasataman Vapaakaupunki
Seuraavat näyttelyavajaiset ovat Galleria Foggassa, Lauttaseeressa, 18.11. klo 18-20.00. Gentle touch of time- teeman alla oleva näyttely on siellä nähtävissä 7.12 asti. Kysymyksessä on yhteisnäyttely, jossa on maalauksia ja veistoksia kahdeksalta taiteilijalta. Myös siis minulta isompi setti töitä.
Kirjailijaelämää
…ei ole liiemmin ehtinyt viettämään. Vielä olisi PÖYTÄ-kirjan ensipainosta myynnissä ulosheittohintaan 15 euroa kappale + mahdollinen postituskustannus. Ostamalla minulta ja pyytämällä saa samaan hitaan myös omistuskirjoituksen ja / tai nimmarin. Myös nettikaupoissa näyttää vielä olevan myynnissä ( ilman nimmareita tietty) Ostakaahan siitä mukavaksi luettavaksi tai kirjahyllyn täytteeksi, etteivät turhaan pölyty nurkissani, nuo muutamat jäljellä olevat. Löydyn messengeristä, joten laita vaikka viestipyyntö (ne voivat tosin jäädä joskus huomaamatta joksikin aikaa) tai laita sähköpostia pajutarha@gmail.com tai whatsuppia.
Esimakua kirjasta voit lukea näistä Novellit osiossa julkaisemistani kolmesta ensimmäisestä novellista:
Eläkeläisten pöytä – Eläkkeelle elämään (pajutarha.fi)
Arpajaisvoittaja – Eläkkeelle elämään (pajutarha.fi)
Luokkakokous – Eläkkeelle elämään (pajutarha.fi)
Runojakaan en ole saanut kirjoitettua, enkä runoiltoihin ole ehtinyt, mut eiköhän sekin jossakin vaiheessa taas onnistu.
ja elämää
Jaa… mitäs muuta elämää? No jos en ole katsonut telkkaria, olen sitten ollut laulamassa karaokea ja ”havainnoimassa” lähiöelämää Kontulassa. Elämä on taidetta.