Eläkeläisen elämää – Puolivuotiskatsaus

Olen nyt ollut puoli vuotta eläkkeellä, joten on ehkä aika jo katsoa miltä eläkkeellä oleminen oikein näyttää. Suunnitelmissahan oli panostaa taiteeseen ja kirjoittamiseen, harrastaa liikuntaa ja elellä terveellisesti. No? Puolivuotisraportti; miten on mennyt?

Tutkiskelin vuonna 2019 tekemääni kyselytutkimusta eläkeläisten harrastuksista, ajankäytöstä ja elämänlaadusta. Kirjoitin tutkimuksesta aikaisemmin Eläkeläisen elämää – pitääkö olla huolissaan – Eläkkeelle elämään (pajutarha.fi) Noin 16 %:llaß eläkeläisistä ei ole säännöllisiä harrastuksia ja syyksi harrastusten puutteeseen 29% heistä ilmoitti, ettei harrastaminen kiinnosta, 21% ilmoitti muun syyn (mm terveydelliset syyt, omien vanhempien tai lastenlasten hoitaminen) ja 18 % kertoi syyksi, ettei harrastuksiin ole varaa. 26 prosentilla samoista vastaajista ei työssä ollessakaan ollut harrastusta. Siis vain 10% heistä aloitti harrastuksen eläkkeelle jäätyään.                                                                                                                                         

Tutkimuksen mukaan eläkkeelle jääminen ei muuta henkilöllä olemassa olleita harrastuksia mutta näyttää siltä, että ne harrastukset, joita voi tehdä/tehdään yksin ja joiden harrastaminen ei aiheuta suurempia kustannuksia, lisääntyvät hieman eläkkeelle jäämisen jälkeen, ja taas ne joita harrastetaan sosiaalisessa ympäristössä ja /tai harrastamisesta tulee lisäkuluja, vähenevät entisestään eläkkeellä ollessa. Poikkeuksen tekee vapaaehtoistyö, jonka määrä tuplaantuu eläkkeellä ollessa.

Viikoittainen vapaa-ajanvietto näyttää eläkkeellä ollessa pysyvän samantyyppisenä kuin töissä ollessakin. Eniten näyttää lisääntyvän kyläily, ravintoloissa, baareissa ja kahviloissa käyminen (+ n.10 %), retkeily ja luonnossa liikkuminen (+n. 10%) sekä lepäily(+n. 10%). Eläkeläisten kerhotoiminta tms. tulee mukaan uutena ajankäyttötapana. Elokuvissa, teatterissa, konserteissa ja näyttelyissä käyminen vähenivät muutamia prosentteja eläkkeelle jäämisen jälkeen.

No miten sitten itsellä on mennyt?

Kevään kuntavaalit pitivät minut kiireisenä ensimmäiset kolme kuukautta aina kesäkuun puolivälin tienoille asti. Toukokuussa osallistuin taidegrafiikkakurssille ja Voimaa videosta- videoleirille (molemmat etänä). Molemmissa oli tapaaminen kerran viikossa, neljän viikon ajan. Grafiikkakurssilla opeteltiin linopainantaa ja kollagrafiaa. Ne ovat tekniikoita, joita voi tehdä kotona ilman erityisiä laitteita. Linopainantamenetelmällä tein ystävälleni ex-libriksen ja painoin niitä hänelle kymmenkunta kappaletta (en ole kyllä vielä luovuttanut niitä hänelle). Kollagrafiaa en ole kurssin jälkeen kokeillut, ainoastaan kerännyt töihin tarvittavaa materiaalia odottamaan inspiraation iskemistä. Taideharrastus on sen jälkeen ollut tauolla, edes Taide Pajutarhan fb-sivuja tai kotisivuja en juurikaan ole päivittänyt.

Vaalikiireiden loputtua olenkin sitten ollut aikalailla kesälomalla. Taidejuttuja en ole siis saanut tehtyä mutta liikuntaa olen yrittänyt jaksaa harrastaa 2-3 kertaa viikossa. Pahimpien helteiden aikana se kyllä jäi ja näkyy siinä, että harjoituskertojen oltua maaliskuusta alkaen 12-15 / kuukausi, niin heinäkuussa tein vain 4 harjoitusta. Askeleita on kuitenkin kertynyt melko normaaliin tahtiin, koska olen kuitenkin liikkunut paljon kesän aikana.

Terveellinen elämä sitten? No enpä menisi kehumaan. Olen yrittänyt ruokavalioni järkevänä mutta  baari-iltojen ”juomavalioni” taitaa nollata sen saavutukset. Ihmisten tapaaminen kuitenkin on minulle henkisesti tärkeä voimavaratekijä ja sitä voi oikeastaan tehdä lähinnä baareissa. (kaksi rokotusta saaneena ja turhia riskejä välttäen)

Tämän blogin kirjoittaminenkin on ollut työlästä, ei oikein ole saanut aloitettua, eikä oikein ole ollut mitään sanottavaakaan.

Jossain vaiheessa rupesin miettimään, mihin oikeastaan aikani kulutan tätä nykyä. Päätin seurata ajankäyttöäni ja merkkaamaan ylös toimintojani seitsemän päivän ajan.

Tulokset? Kulutin päivittäistä aikaani keskimäärin seuraaviin asioihin:

aamutoimet 1 tuntia

tv ja netti 8 tuntia

liikunta 0,5 tuntia

kotityöt 1,5 tuntia

sosiaalinen 2,5 tuntia

harrastukset 1,5 tuntia

parisuhde 3 tuntia

uni 6 tuntia

Kuten siis tutkimuksen mukaankin on yleistä, harrastukseni, taide ja liikunta, ovat säilyneet ajankäyttölistallani, eikä uusia harrasteita ei ole alkanut. Muu ajankäyttö mukailee myös tutkimustuloksia. Yli 30 % ajastani kuluu kotona sängyssä tai sohvalla telkkaria katsoen ja internetissä surffaillen. Molempia teen tietenkin yhtä aikaa. Nytkin kuuntelen 90 päivää morsiamena- ohjelmaa ja kirjoitan tätä artikkelia.

Toiseksi eniten aikaa käytin lepäämiseen eli nukuin keskimäärin 6 tuntia yössä. Tiedän, että se on aivan liian vähän, mutta se on mitä on. Joskus harvoin onnistuu yhdeksänkin tuntia mutta sitten on myös niitä neljän tunnin öitä.

Koti / kotityöt nousee kolmanneksi, jos lasken yhteen kaiken kotona touhuttavan kuten aamutoimet, kotityöt ja (normaalin viikon) parisuhdeajan.

Seurantaviikon parisuhdeajan määrää nostaa tuolla viikolla tekemämme yhden yön reissu hotelli Aulangolle. Ei me normaalisti noin paljoa toistemme kyljessä kyhnätä. Jos Aulangon reissua ei olisi ollut olisi todennäköisesti sekä tv/ internet, että sosiaaliset suhteet saaneet enemmän aikaa.

Sosiaalisten suhteiden vaalimiseen käytin keskimäärin 2,5 tuntia päivässä. Harrastuksissa näkyy syyskuussa alkanut Helsingin Taiteilijaseuran ilta-ateljee matkoineen ja valmistautumisineen. Tämä tulee pysymään aikataulussani Joulukuuhun asti.

Mihin käytän työstä säästyvän ajan? En huomannut tehdä vastaavaa ajankäytön seurantaa työssä ollessani mutta arvio pitänee paikkansa; aamutoimet, koti ja parisuhdeaika on lisääntynyt vähän, sosiaalisten suhteiden vaaliminen vähän enemmän, epäsäännöllinen taideharrastus on muuttunut säännölliseksi ja suurimmaksi osaksi lisäaika kuluu tv/ internetiä seuratessa.

Ja minä kun halusin olla erilainen vanha!’

Mitä pidit tästä kirjoituksesta? Kommentoi

gray concrete floor with white paint
Photo by MART PRODUCTION on Pexels.com

Mitä mieltä?