Eläkeläisen elämää – Taloudellinen valmistautuminen

Kaupallinen yhteistyö Arctic Warriorsin kanssa alennuskoodi pajutarha

Aiemmassa artikkelissani mainitsemassani tutkimuksessa kysyin vastaajilta myös taloudellisesta valmistautumisesta eläkkeelle jäämiseen. Suurin osa vastaajista ilmoitti varautuneensa eläkkeelle jäämiseen taloudellisesti.   Ajatus taloudellisen varautumisen tarpeesta on lisääntynyt selvästi tällä hetkellä työelämässä olevilla, verrattuna niihin, jotka ovat jo eläkkeellä. Tukeen liittyvissä avoimissa vastauksissa taloudellinen huoli näyttää merkittävältä ja vastaajat ovat varautuneet tulevaan mm säästämällä, sijoittamalla, varautumalla asumiskulujen pienentämiseen, maksamalla pois velkojaan ym. Selvästi nousee esille myös tarve tietoon siitä mitä tukimuotoja on käytettävissä. 

No mitenkäs oma tilanne?

Eläkkeelle jääminen laskee käteen jääviä tuloja huomattavasti, niin kuin kaikilla muillakin tietenkin tapahtuu. Sen rahan kanssa on nyt sitten opeteltava elämään. Kotiin jääminen tietenkin vähentää päivittäisiä kuluja jonkin verran; joukkoliikenteen kausikorttia ei enää tarvitse, take away-kahvit jäävät ostamatta, joitakin muita päivittäisiä pikkukuluja ei enää tule samassa mitassa kuin työssä käydessä. Jostakin muusta on kyllä nipistettävä, jotta saa rahat riittämään. 

Akvarelli

Olen viime vuosina saanut säästettyä itselleni jonkin verran vararahastoa mm säästämällä suurimman osan siitä rahasta, mikä ennen kului tupakkaan. Myös muita säästöjä on jonkin verran kertynyt.

Kunnianhimoisena tavoitteena on saada jonkin verran lisätuloja taidemyynnistä. Olen viritellyt taidemyynnille nettisivuja ja FB- sivuja, tehnyt hankintoja yritystoiminnan tarpeisiin, aloitellut kirjanpitoa, tehnyt varastoluetteloa, hinnoitellut töitäni (tosi vaikeaa se sellainen). Nettisivujen kanssa on ollut paljon teknisiä ongelmia ja välillä on tuntunut, että onko jopa liian hankalaa.  Vähitellen kuitenkin sekin asia on edennyt. Tosin ongelmia vielä riittää mm. mobiiliversion kanssa.

Taide Pajutarha | Facebook

pajutarha.fi

Asuminen

Asun Itä-Helsingissä, 91,5 neliöisessä saunallisessa asumisoikeusasunnossa, jonne nelihenkinen perheemme muutti joulukuussa 2001. Perhe on sen jälkeen pienentynyt kahteen henkilöön, ja toisinaan on käynyt mielessä, että pitäisikö alkaa etsimään pienempää asuntoa. Suurin ongelma on siinä, että tykkään asunnostani, se on kotini. Tyttären huone on muuttunut kuntosaliksi (hyvin ahtaaksi sellaiseksi) ja pojan huoneesta tuli ahdas ateljee. Sauna on harvoin, mutta aina halutessa, lämpiävä elämän ylellisyys. Talo on rauhallinen ja siisti, asunto ylimmässä kerroksessa, korkeat ja valoisat huoneet eikä ikkunoista juurikaan näy naapureiden ikkunoihin.  Suorastaan rakastan sitä, mutta onko se liian kallis sitten kun tulot putoavat eläkkeelle jäädessä?

Tutkiskelin vähän muita asumisvaihtoehtoja samalta alueelta. Alueen vuokra-asunnot eivät ole halvempia. Säästääkseen merkittävästi asumismenoissa pitäisi vaihtaa n. 50 m2 kaksioon, ja silloinkin 60- luvulla rakennettuihin kerrostaloihin Kontulan alueella. Uudemmat kaksiot maksavat sielläkin yli 900 kuukaudessa ja kolmiot yli 1000. Alle 1100 eurolla saattaa saada 3 h + k, 61 m2. Tämänhetkinen vastike on 1178 (4 h k+ sauna) ja siinä on mukana sekä vesimaksu että autopaikka.

Pienempään asumisoikeusasuntoon vaihtamalla voisi ehkä säästää asumiskuluissa, mutta nykyisellä asuinalueella ei asumisoikeusasuntoja ollut juurikaan tarjolla, ainakaan tällä hetkellä.  Alueeltani ei löytynyt yhtään kolmioita, saunallinen hieman pienempi neliö kyllä.  Sen kohdalla säästö olisi n. 200 euroa kuukaudessa.  Yhden 71 m2 kolmion löysin Mellunmäestä. Käyttövastike olisi 260 euroa nykyistä pienempi. Alue ei kyllä miellytä ollenkaan. Vähintään kolmion kuitenkin tarvitsen, sillä taideharrastus vaatii oman huoneen.

Asumisoikeusasunnossa on rahaa ”säästössä” ja asuntovelkaa on jäljellä enää alle pari tonnia. Velkojen suhteen ei siis tule ongelmaa, mutta kuukausittainen asumiskustannus tuntuu vähän liian isolta.

Opiskeluaikojen valokuvauskurssin satoa

Mitenkäs sitten auto? Minulla on vanhako, mutta erinomaisessa kunnossa oleva Volvo, jota olen oikeastaan tarvinnut vain työmatkoihin ja kesäisin pohjoisessa käymiseen. Nyt siis työmatkatarve loppuu. Onko järkeä pitää vielä autoa, vai pitäisikö myydä pois? ( Ei siitä enää juurikaan rahaa saisi.) Jos se kunnossa pysyy, niin ei siitä kovin suuria kustannuksia kuitenkaan ole.  Katsastukset, vuosihuollot, renkaanvaihdot ja … vakuutukset. Tällä hetkellä autossa on täyskasko n. 500 euroa vuodessa. Riittäisiköhän liikennevakuutus, n. 220 euroa vuodessa? Onko muita vaihtoehtoja? Osakasko? Mitähän se maksaa? Mitä ei korvaa? Täytyypä soitella yhtiöön ja kysellä.

Mitä muuta?

Television kanavapaketti…tarpeettomana peruttu.

Avustusjärjestöjen lahjoitukset…toistaiseksi lopetettu.

Siivouspalvelu lopetettu.

Vakuutusyhtiöön soittopyyntö jätetty.

Monotypia T.Pajuniemi

Metsässä, yön hämärä hiljaisuus

puissa suhina, pauke, natina

tähtien tuike ja revontulet

– kaukana –

Ne kuuluvat muille, ei minulle

hiljaisuuden rikkoo sydämeni äänetön ulvonta

T. Pajuniemi

Mitä pidit tästä kirjoituksesta? Kommentoi

gray concrete floor with white paint
Photo by MART PRODUCTION on Pexels.com

Mitä mieltä?